Haberler

15.02.2015 10:19

Türkiye Twitter sansürünü artırıyor

Her altı ayda bir yayınlanan Twitter Şeffaflık Raporu’nda ülkelerin Twitter kullanıcılarına yönelik bilgi alma talepleri yüzde 40 oranında artarken, Türkiye ve Rusya’dan gelen veri kaldırma taleplerinde yaşanan artışlar dikkat çekti.

Twitter tarafından yayınlanan raporda 31 ülke ile ilgili veriler yer alırken, 2014’ün son altı ayını kapsayan dönemde hükümetlerden gelen veri kaldırma taleplerinde yüzde 84 oranında artış meydana geldi. Bu talepler sonucunda birçok Twitter hesabı kapanma ya da tweet silinmesi ile karşılaşırken, Twitter kullanıcılarına yönelik bilgi alma taleplerinde de yüzde 40’lık bir artış gözlendi.

Rapora bakıldığında en dikkat çeken ülkeler ABD, Rusya ve Türkiye oldu. Altı aylık süreçte Rusya’dan gelen talepler neredeyse üç kat artarken, 91 seviyesine ulaştı. Twitter, bu taleplerin yüzde 13’üne olumlu cevap verirken, bu tablonun son dönemde Rusya’nın internet politikasını değiştirmesinin yattığı belirtiliyor.

ABD gelen taleplerde 1622 ile en çok talepte bulunan ülke konumunda bulunuyor. Bu taleplerin yüzde 80’i Twitter tarafından olumlu karşılık gördü. ABD’nin veri kaldırma taleplerine gelen onay oranı da 31’den 32’ye yükseldi. 2014’ün ilk yarısında sadece 24 kullanıcı bilgisi talebinde bulunan Türkiye, son 6 ayda ise bu sayıyı 359’a çıkardı. Twitter’ın bu taleplerin hepsini reddettiğini belirtmekte fayda var. Bunun yanı sıra dünya genelinde hükümetlerin başvurusu üzerine toplam 1982 Twitter mesajı silindi. Bunlardan 1820′sinin Türkiye’den gelmesi, ülkenin siber sansür politikasının ne denli değiştiğini ortaya koyuyor.